Voorjaar 2012: Expositie Cees Heuvel in de Bankenhoeve

Cees Heuvel over zijn werk:

Lege zonverlichte ruimtes vullen zich met donkergekleurde mensen, oude voorwerpen en maskers. Onze vierkante technocratische maatschappij met zijn rationele wetten wordt op fluisterende wijze ingenomen door de zachte en wijze krachten uit het oude continent. Beheerst, tijdloos, krachtig.

Een deel van mijn vroege jeugd heb ik in Afrika gewoond. Ik herinner me de zinderende hitte, afgewisseld met de tropische regenbuien kletterend op de golfplaten daken. De nachtelijke trommels uit een nabijgelegen oerwoud, de stoffige zandpaden, de slangen in onze huizen. En vooral de mensen daar. Er is geen heimwee, geen nostalgie. Maar een besef, hoe ver weg ook, van een oerkracht die mij vroeger moet hebben aangeraakt en die bij het kleinste zonnestraaltje door een gordijn opeens weer aanwezig is.

Over het werken met pastelkrijt:

Ik ben gefascineerd door lichtval en kleur. Na experimenten met acrylverf, olieverf en krijt heb ik bewust gekozen voor het werken met pastelkrijt omdat hiermee de intensiteit van lichtval en coloriet het mooist tot uiting komt. Pastel is geperst pigment. Het best laat het werken met pastel zich omschrijven als het schilderen met puur pigment, waarbij ik mijn vingers als penselen gebruik. Jazeker, je kunt met het krijt ook tekenen. Met een harder soort pastel, of met pastelpotloden gaat dat uitstekend. Maar mijn voorkeur gaat uit naar het fijne en boterzachte pastelkrijt van Schmincke. Het liefst op een ondergrond van het unieke `Sennelier PastelcardĀ“. Speciaal voor het gebruik van pastelkrijt gemaakt. Gewoon, iets dikker tekenpapier gebruik ik ook. Meestal voor heel grote formaten. De textuur van het pastelcard is zo zacht en fluweelachtig, het pakt het licht zo mooi, dat het mijn bijzondere voorkeur geniet.

Meer informatie vindt u op WWW.CEESHEUVEL.NL