Skip to content

In onze maatschappij staan wij constant bloot aan allerlei vormen van stress. Bovendien verkeert onze spijsvertering veelal in een toestand van overbelasting, omdat wij doorgaans te veel, te snel en te geraffineerd (bewerkt) eten. Dit alles zorgt voor een ophoping van afvalstoffen in ons lichaam die op den duur klachten kunnen veroorzaken. De noodzaak tot vasten wordt bovendien groter naarmate we ouder worden. Het vermogen van ons lichaam om afvalstoffen te verbranden en uit te scheiden, gaat in de loop van ons leven langzaam achteruit doordat de lever– darm- en nierfunctie enigszins verzwakt. Door een goede ontslakkingskuur kunnen we onszelf weer in een optimale conditie brengen.

Ik heb een topweek gehad, veel geleerd, de therapeuten zijn erg deskundig op hun vakgebied!!

Waarom vasten?

Met vasten kun je je gezondheid verbeteren. Vasten helpt je om je metabolisme te verhogen, je bloeddruk te verlagen en je cholesterol te verlagen. Het kan ook helpen je bloedsuikerspiegel te stabiliseren, wat goed is voor je algehele gezondheid. Boven dien kan vasten je helpen af te vallen en je energieniveau te verhogen.

Uit onderzoek blijkt  dat calorierestrictie (zoals bij vasten) het verouderingsproces vertraagt. Als we minder eten, investeert ons lijf meer in onderhoud en minder in groei. Sapvasten activeert reparatiegenen in ons lichaam. De spieren en gewrichten worden soepeler, je word helderder en je kunt je beter concentreren. Vasten geeft een aanzet ter voorkoming van zwaarlijvigheid en diabetes-2.

Voor wie?

Een vastenkuur bij de Bankenhoeve is bedoeld voor (redelijk) gezonde mensen. Je kunt beter niet gaan vasten als je eetproblemen hebt, bijvoorbeeld anorexia nervosa of boulemie, als je tbc hebt gehad of kanker, bij schildklierstoornissen, bij zwangerschap, chronische leveraandoeningen, alcoholisme of suikerziekte. Bij twijfel over je lichamelijke geschiktheid maar ook als je geestelijk erg in de war bent, kun je beter eerst een arts raadplegen. Vasten is geschikt en aanbevolen, zo mogelijk ieder jaar een weekje, voor iedereen die zijn lichaam en geest terdege schoon wil maken en tevens wat gewicht wil kwijtraken. Vasten doe je als je eraan toe bent. Het loslaten van afvalstoffen en eventuele emotionele ballast is een proces van motivatie, overgave en ontspanning. Het begeleidingsteam van de detoxkuur biedt je de omstandigheden om dit proces met jezelf aan te gaan.

Ik voel me herboren en voldaan. Het is een mooi programma ook voor een drukke zakenman zoals ik tussen allemaal dames.

Wat doet vasten met ons lichaam?

Illustratie is afkomstig uit De Innerlijke Arts door Prof.dr.Andreas Michalsen Ambo/Antos A’dam 2017

Werkgerelateerde stress

Rivierengebied Maas & Waal

De meeste kwalen van werknemers ontstaan door leefstijl. Als je teveel stress hebt dan betekent dit dat je bijnieren teveel en te lang cortisol moeten produceren. Dit kan leiden tot een bijnieruitputting. Veel mensen lijden aan dit stress-syndroom van de 21e eeuw. Met vasten en de juiste voedingsadviezen kan de vitaliteit zich herstellen. Daarnaast is het soms in het belang van jou en van je werkgever als jij even afstand neemt van de werkvloer en van je werkzaamheden ter voorkoming van ziekteverzuim of burnout. Wij bieden je de gelegenheid om een week of een weekend intern te verblijven in een rustige omgeving met alle aandacht, hulp en ondersteuning die jij nodig hebt om je lichaam en geest te resetten.  Wij bieden je alles om een frisse nieuwe start te maken. Ben je reeds burnout dan kan de hersteltijd vaak aanzienlijk worden bekort als je zicht hebt op de onderliggende problematiek. Wij helpen je om zicht te krijgen en bieden je handvatten en leefstijladviezen om beter met jouw werk- of prive- situatie om te gaan.

Informeer bij je werkgever naar scholingsbudget of budget in het kader van ziekteverzuimpreventie of personeelsontwikkeling.

Ontslakken en verantwoord afvallen

Een vastenkuur is gericht op de reiniging en het ontgiften van het lichaam onder andere met behulp van verse biologische sappen bereid met de slow-juicer. Daardoor vallen de meeste mensen meerdere kilo’s af. Tijdens de kuur besteden wij uitgebreid aandacht aan voedingsadviezen en veranderingen in leefstijl zodat de verloren kilo’s eraf blijven en gekozen wordt voor een gezond leefpatroon

Onder de bloesem in de jacuzzi, de hele week prachtig weer, veel kilo’s kwijt, de kleine ongemakken van het vasten zijn dan snel vergeten.

Ideale leeftijd voor een detoxkuur?

Er is geen ideale leeftijd om te detoxen. Onze jongste deelneemster was 18, de oudste deelnemer was 83. De meeste mensen zitten daar ergens tussenin. Natuurlijk is het zo dat naarmate je ouder wordt, meer afvalstoffen zich vast zetten in je lichaam. Denk maar eens aan de verzuring van je lichaam wat kan leiden tot stramme spieren en pijnlijke stijve gewrichten. Naarmate de menopauze nadert, kan dit vragen om een verandering van levensstijl, andere voeding, andere beweging. Dan hoeft de meno- of penopauze niet automatisch te leiden tot toename in gewicht. Iedere leeftijdsfase vraagt om leeftijdsadequate ondersteuning, soms ligt het accent op het fysieke vlak, soms op het psychische of op het sociaal-emotionele vlak, soms op het spirituele vlak. De Bankenhoeve biedt waar jij behoefte aan hebt.

Massagestoel, je mag er altijd gebruik van maken

De voorbereiding vooraf

Het afvallen begint tijdens de afbouwfase voorafgaand aan de detoxkuur. Drie tot vijf dagen ervoor beginnen met de afbouw is ideaal. Je krijgt hiervoor van ons instructies.

De fase na het detoxen

Ook na de detoxkuur tijdens de opbouwdagen vindt nog steeds reiniging plaats en val je nog steeds af. Je hebt het meeste profijt van je kuur als je na afloop van de vastenkuur iets nieuws en gezonds toe voegt aan je huidige eetpatroon. Dit kan want je hebt, tijdens de detoxkuur, immers gebroken met verslavingen en oude gewoontes. Op de laatste avond besteden we extra aandacht aan het opbouwprogramma en de periode daarna.

Ik heb mijn doelen bereikt. Veel meer dan dat zelfs. Er is veel gebeurd in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Reflectie na deelname aan de kuur

Trots (2022 door Marlies Zijlstra)

vergeet je veren niet

zoals ze prachten glanzen

in het licht

je hoeft ze niet alleen

te dragen:

verspild geluk

in vol ornaat

ben je zoveel mooier

zoals jij is er geen ander

daar mag je trots op zijn

Werken voor en na de kuur

Tijdens de afbouw– en opbouwfase kun je gewoon werken. Immers de detoxkuur begint op zondagavond en duurt tot vrijdagmiddag. In het weekend vindt de belangrijkste omschakeling plaats naar het dagelijkse leven.

De relaxte omgeving, de prachtige accommodatie en de natuur dragen bij tot een heerlijke week…
Overtuigd? Meedoen? Reserveer dan snel je kuur via aanmeldformulier in!

Back To Top